Lammburgare med fetaostcrème & rostade rotfrukter

Det här är vårat tävlingsbidrag i "Sveriges skönaste gårdar" som sändes i Tv4, nov/dec -12.

 

Ingredienser:

Rostade rotfrukter

3st palsternackor
3st morötter
1st kålrot
3st rödbetor
3msk rapsolja
2msk flingsalt


Lammburgare

1kglammfärs
4st pressade vitlöksklyftor
1-2mskp ressad citronsaft
5kvistar färsk hackad rosmarin
1tsk salt
1tsk peppar
Ev. 2 msk smör till stekning


Tillbehör

6st hamburgarbröd
6msk rapsolja
6nypor flingsalt
1st skivad rödlök
0.5st gurka
140g ruccolasallad


Fetaostcrème

150g fetaost
2dl turkisk yoghurt
0.5tsk vitpeppar
2kvistar färsk hackad oregano

 

Gör så här:

1. Rostade rotfrukter
Skala alla rotfrukter. Skär rotfrukterna i stavar. Lägg allt i en form och ringla över rapsolja och strö på flingsalt. Rosta i ugn i 225 grader i cirka 25 minuter, tills de blivit mjuka och fått lite färg.

2. Lammfärsburgare
Blanda lammfärsen med vitlöksklyftor, pressad citron, hackad rosmarin samt salt och peppar.Forma 6 st stora bullar och platta sedan till dem med en hamburgarpress.    
Stek eller grilla hamburgare i cirka 5 minuter på varje sida. Pensla bröden på insidan med i matsked rapsolja. Lägg bröden på en plåt och strö flingsalt över.                   Rosta bröden i cirka 10 minuter i ugn, tills de blivit gyllenbruna.

3. Fetaostcrème
Riv fetaost och blanda med yoghurt. Rör ner vitpeppar och hackad oregano.

4. Montera hamburgaren med bröd, ruccolasallad, hamburgare, fetaostcréme, rödlök samt gurkskivor och sedan brödlock.

 

Recept: Wanja Grandin

Foto: Tv4

 R